Graziano
Muziek:
Luc Steels
Libretto:
Oscar Vilarroya
Solisten:
Elke Janssens (Rosalinda)
 
Pablo Lopez Martin
 
(Graziano)
 
Agnes de Graaff
 
(Casparo)
Orkest:
Frascati Symphonic
Leiding:
Kris Stroobants
Robots:
Michael Spranger
Waar:
Iers College
 
Janseniusstraat 1, 3000 Leuven
--> Locatie
Datum:
Vrijdag 5 December 2014 20:30 u
Tickets:
Bestel Hier

Vooraf:
Rondetafelgesprek om 16 u.
 
"Kan er intelligentie zijn
 
zonder een lichaam? --
 
Iers College Leuven

Casparo is een tragicomische opera. De muziek is in de Baroque stijl en de opvoering gebruikt robot technologie en visuele animatie. De premiere vond plaats in de Palau de la Musica in Barcelona in 2011 en sinds dan is de opera opgevoerd in Brussel, Parijs en Tokyo. Dit is het verhaal:

Graziano koopt een mensachtige robot Casparo tegen de zin van zijn vrouw Rosalinda. Hij hoopt rijk te worden door Casparo te laten deelnemen aan kookwedstrijden. Maar Casparo is een robot die alles nog moet leren vanuit zijn ervaring. Bovendien wordt hij meer en meer autonomoom en eigenzinnig. Hij wil niet langer luisteren naar Graziano en is meer geinteresseerd in muziek onder de impuls van Rosalinda. Graziano probeert terug invloed te krijgen op Casparo door de Kurzweil helm te gebruiken die toelaat om zijn eigen breintoestand over te brengen in het computergeheugen van de robot. Maar door een software fout, wordt het brein van Casparo overgeplaatst naar dat van Graziano, met enkele vervelende consequenties ...

De opvoering van de opera wordt georganiseerd in het kader van 'Vesalius 500' en voorafgegaan door een rondetafelgesprek.