Vesalius-brain
Inleiding:
Prof. Luc Steels (Vrije Universiteit Brussel)
Moderator:
Dominique Deckmyn (De Standaard)
Panel:
Prof. Herman Bruyninckx (KU Leuven)
 
Frank Theys (Kunstenaar)
 
Prof. Dirk Van Dyck (Universiteit Antwerpen)
 
Prof. Frank van Harmelen (Vrije Universiteit Amsterdam)
Taal:
Engels
Achtergrond:
Klara over Vesalius

Waar:
Iers College
 
Janseniusstraat 1, 3000 Leuven Kaart
Wanneer:
Vrijdag 5 December 2014. 16 tot 18 u
Reservatie:
Inkom gratis maar reserveren nodig via deze site
Daarna:
Opera Casparo
 
Iers College. 20:30 u

De Kunstmatige Intelligentie maakt meer en meer haar opwachting in ons dagelijks leven, bijvoorbeeld in zoekmachines voor het internet of in zelf-rijdende auto's. Futurologen, zoals Kurzweil in zijn boek "The Singulariteit is nabij", en science-fiction films, zoals "Her", "Transcendence" of "Real Humans", gaan nog vele stappen verder en schetsen een toekomst met autonome robots die de mens overstijgen. Ze spreken ook over systemen waarmee mensen hun breintoestand gaan kunnen opslaan in computers en zo eeuwig blijven leven, weliswaar na het opgeven van het eigen lichaam.

Dit rondetafelgesprek onderzoekt in hoever deze droombeelden ooit werkelijkheid gaan worden. Hoe moeten we een toekomst voorstellen waarin kunstmatige intelligentie alomtegenwoordig is? Wat betekent het voor de mensheid als lichamelijke verankering niet meer vanzelfsprekend is? En willen we dit soort van toekomst wel?

Dit evenement wordt georganiseerd door het Laboratorium voor Artificiele Intelligentie van de VUB in het kader van 'Vesalius 500 jaar' en in samenwerking met de Belgisch-Nederlandse AI Vereniging (BNVKI). Na het rondetafelgesprek is er een opvoering van de tragicomische Casparo die dezelfde onderwerpen behandelt als het panel vanuit een artistiek perspectief.