Fausto
Muziek:
Luc Steels
Libretto:
Oscar Vilarroya
Solisten:
Steven Brooks (Fausto)
 
Anja van Engeland
 
(Margherita)
 
Kamil Ben Hsaïn Lachiri
 
(Mephisto)
Orchest:
Frascati Symphonic
Dirigent:
Kris Stroobants
Koor:
La Folia
VR:
Joeri Bultheel & Jens Cardon
Where:
Pieter de Somer Aula
 
Deberiotstraat 24, 3000 Leuven
--> Plaats
Wanneer:
Donderdag 3 Mei 2018 20:00 h
Tickets:
Bestel hier

Context:
De voorstelling is een deel van
and& summit & festival
Leuven, 2-5 mei 2018
More info:
Samenvatting, achtergrond, foto's, bios, pers

Fausto is een hedendaagse opera over transhumanisme: de huidige trends naar snel groeiende artificiële intelligentie, virtuele realiteit, mind uploading, brein-computer interfaces, cloud computing, en nog veel meer, zijn zo ingrijpend dat ze grondig het beeld van de mens aan het veranderen zijn. Gaat het binnenkort mogelijk worden om een soort digitale onsterfelijkheid te bereiken? En wat als er kwaadaardige software robots zich meester maken van de digitale sfeer?

Fausto is geinspireerd op de sage van Faust. Mephisto is een virtuele software persona die in de cloud leeft en verschijnt in de gedaante van een hip hop gangster. Fausto is een entrepreneur die bezig is met virtuele werelden en mind uploading. En Margherita is zijn vriendin, een app-ontwikkelaarster, die door overwerk en gebrek aan aandacht zelfmoord pleegt en op die manier in het netwerk van Mephisto terecht komt. Mephisto wil niet de geest van Fausto maar het lichaam. Hij hoopt op die manier contact te krijgen met de echte wereld en zijn geest voort te planten in menselijke lichamen. Mephisto gebruikt Margherita als lokmiddel. Gaat Fausto toegeven en zijn geest laten uploaden? Gaan Fausto en Margherita erin slagen om de duistere machten van Mephisto te boven te komen?

Alhoewel de opera uiterst hedendaagse thema's behandelt en ook virtuele realiteit live gebruikt, is de muziek zeer toegankelijk, geschreven in de westerse muzikale traditie waarin melodie, tonaliteit, ritme, en harmonie ten dienste staan van emotie en betekenis.